Sunday, July 8, 2012

Nenek juga melakukan amal tajmi' !

*tajuk post tiada kaitan dengan sub topic mintalaq bab 6 , pelukan cendekiawan tu tauu !*


semalam hantar ummiku singgah ke kampung , di Klang . rutinnya setiap hari khamis pagi ummi akan ada program bersama 'nenek nenek' di sekitar jalan uganda itulah . eh , semalam hari khamiskah ?

so memang first timelah join sekali 'usrah nenek nenek' ni walaupun dah lama ummiku buat . eh eh , ini memang betul betul nenek tau bukan cobaan okeh . dan peh ! memang serius macam usrah . eh jangan salah sangka , saya cuma duduk sopan siur di bilik dan usrah tu kat ruang tamu lah . lebih kurang 20 orang nenek nenek yang ditajmi' oleh .. jeng jeng jeng , nenekku ! bermula dengan ma'thurat kemudian sharing maring kemudian sesi qadhaya bersama sama . sumpah ohsem sangat !

ok dah dah

nenek juga melakukan amal tajmi'          ^______________^

oh , nenek saya bukan akhawat tauu . nenek tak tahu pun siapa hasan al banna , jargon jargon DnT apatah lagi kan . ISK ? oh Ikan Sambal Kacang ke tu ? belum lagi jumpa kerang 3 rasa itu , 3R . ringkasnya , nenek membesar bukan macam anak anak ikhwah akhwat sekarang yang berusrah sejak dari perut ibu lagi . dah berumur senja ni , nenek masih rajin pergi kelas mengaji dan ceramah di surau masjid . ah biasalah kan , nenek . sama dengan member member nenek yang lain , ahli ahli 'usrah' nenek lah .

hiinss hinss , mula mula saya lihat nenek . saya rasa kesian dan selalu doakan agar nenek jadi akhawat eh . nak ajak nenek pergi ISK lah . kemudian nak minta nenek bawak usrah dan bagi daurah I'dad murabbi kat jorden tu hiyap !!

tapi bila lihat nenek tolehan yang kedua , saya rasa kesian kat diri sendiri dan kecewa .

ni dah kenapa mood jadi hujan renyai renyai pulak aduhai !

anda masih ingatkah kisah uthman ibn affan , hartawan Islam yang ulung ?
dalam satu peristiwa bersejarah , perang tabuk .

uthman antara yang sangat dengki dengan kehebatan abu bakr dalam infaqnya (sedekah/hadiah) kepada Islam . maka uthman bertekad akan infaqkan hartanya untuk menyaingi abu bakr . 1000 Dinar diinfaqkan beserta 600 ekor unta kepada tentera muslimin . wah ! adakah perlumbaan infaq dengan abu bakr dimenangi oleh uthman ?

apa respon nabi s.a.w terhadap peristiwa ini , nilai yang dihadiahkan uthman buat muslimin memang teramat banyak mungkin sahaja infaq yang paling tertinggi hitnya dalam kalangan muslimin . tapi dia masih tidak mampu menyaingi abu bakr , kerana abu bakr menyerahkan semua hartanya dan dirinya kepada Islam sedangkan uthman menyerahkan sebahagian dari hartanya !

masyallah akhi .

lihat bagaimana Islam telah mengangkat darjat seseorang muslim berdasarkan usahanya mengikut kemampuannya ." kemudian dikatakan kepada orang yang zalim itu , nikmatilah siksaan yang kekal . kamu tidak diberikan balasan melainkan yang sesuai dengan apa yang telah kamu usahakan " Yuusuf : 52dalam muntalaq menyebut ,لكل سلعة ثمن
untuk setiap barang itu , ada harganya
ok , kejap nak refresh sebab dah blurr camne nak relate dengan kisah nenek nenek tadi . grrrr

ohya , kenapa saya oss tetibe kesian pada diri sendiri pulak ?
kerana harga yang perlu saya bayar untuk dapat barang itu sepatutnya lebih besar dan kebih banyaktensi tensi dengan nenek !ya , dari kacamata hitam memang zahirnya amal nenek terlalu simple nak dibanding dengan budak budak ikut program yang ulang alik ke TTS , I books dan AIMS itu . tajmi' yang nenek buat memang petala gunung la bezanya dengan yang turun naik KMS KMB tu sume , syahadatul haq luar biasa . tapi nenek buat dengan kadar yang nenek mampu dan kadar yang nenek faham . nenek telah pun buat sehabis baik !" katakanlah , setiap orang beramal berdasarkan keadaanya masing masing . dan tuhanmu lebih tahu siapa yang lebih benar jalannya " Al Israa' : 84maka kita yang lebih faham , dan lebih mampu ini mestilah lagi perform beramal !
semakin kita dewasa dengan jalan ini , kita sebenarnya bukanlah semakin boleh duduk lepak lepak selesa minum milo laici kurang manis itu (info : baru jumpa air ni semalam heh) . kefahaman ini akan memaksa kita untuk lebih banyak bergerak , tarbiyah ini sepatutnya menggerakkan !


nenek hari ini , boleh jadi sama juga seperti Abdullah Umm Maktum .
Maha Suci Allah yang menjadikan DnT ini hak milik setiap insan !No comments: