Tuesday, October 19, 2010

Masalah Wanita [markaz lughah]

(qana'ahlah dalam hal2 dunia, sebaliknya paksa diri utk soal akhirat)

ah, wanita .

siapa tak kenal , kan ?
ah . akhawat , kau memang tak gune ... uhuk3

kau memang tak gunekan kecantikan kau utk memenuhi syarat dunia akhir usia.

" .. apabila fitnah berleluasa"

oh akhawat , kau juga memang tak boleh harap ... erk

kau juga memang tak boleh harapkan org lain. utk berubah

"ah, ramai je bertudung. tapi perangai .. oh, tuhan sahaja yg tahu"
"aku tak mahu hipokrit, [munafik?] aku bukan begitu"

"xnak pakai tudung? , tak takut dosa?"

"esok lusa kalau hati terbuka . insyaAllah"
"biarlah aku benar2 ikhlas tutup aurat.bukan semata2 hukum macam yg lain tu"

kak, itu hukum tuhan.

sama ada ikhlas atau tidak, mahu tidak, disuruh atau dikerah, hipokrit ; [munafik?] . ia tetap dikira WAJIB utk dilaksana dan dipatuhi

samalah kiranya,

seorang pemandu dr Malaysia, nk memandu di Jordan
WAJIB ! mesti tahu bagaimana etika pemanduan di sini. kena buat itu ini
jika tidak, cukup 2 jumaat. kereta dh tiada.

jika tidak cekap, akan segera diuji 'hon2' teguran yg lain.
silap hari , kereta sangkut . perlu menjadi mereka jika ingin memandu dlm kalangan mereka.
lagi 1 , sini left-side steering [betul ke istilah ni . ah pe kesah]

kesimpulannya, xperlu nk tunggu 'ikhlas' dtg baru nk belajar memandu. tunggu di suruh baru nk g sekolah mandu Jordan.benda ini mesti !

sama seperti solat, zakat, haji, puasa dan segala-lah . tidak perlu tunggu ikhlas .

ikhlas itu = mesti ,ok?

*bagaimana dgn yang tutup aurat , tapi perangai .. na'uzubillah. camne?

benarkah dia tutup aurat ? <---- biarlah ini menjawab , ok

*tapi aku solat je, ibadah aku jaga . pakai tudung tu biarlah soal ke - dua. aih? kau tahukan , "solat itu mencegah perbuatan keji dan mungkar"
kau x tutup aurat , mengapa ? xsolat ? eh, solat . ikhlas :)

jgn tunggu ikhlas dtg , didik diri utk berubah . oke ?
soal hipokrit ? ah, mereka hipokrit sesama manusia . lantak pi la

[kalau mampu, ubah mereka]

kau? tak pakai tudung .. hipokrit? dgn tuhan ?
ah, jawab sendiri .. aku bukannye tahu

kerana aku banyak melihat , mendengar
tidak lagi merasa dan memiliki ; 'tudung'

sekian , ikhlas

[nak tunggu sampai bile ? ada list waktu2 kecederaan ke? bila2 sahaja batu boleh jadi dua]

p/s : dah dapat cerita utk muhadasah markaz lughah esok ! hu ~

9 comments:

-IBNU ROSLAN- said...

saya komen!

"tangan yang memberi lebih baik..."haha

Anonymous said...

takutnye bhs dye......>.<

uwais said...

baca dgn intonasi yg betul , jgn salah fhm

lagipun tiada masalah klu takut ~ hu

ya - ammar , bagi dua tgn pn baik juga

Anonymous said...

Salam..
Intonasi xda msalah, tguran rs mcm 1 dialog.
Sronok baca..
Hipokrit? Apa sbnrnya mksud hipokrit kat smua org??
Hipokrit : x jd diri sndri? (yeke ni)
Hipokrit : tiro org laen? (uhh)
Lau ikut frasa greek hipokrit brmaksud mletakkan ksalahn ats org laen.
mcm mna tu?
ustaz uwais... pndapat??

uwais said...

anda tahu jawapannya ~

kerana anda kakak saya . ^^

http://www.facebook.com/profile.php?id=100000389418351#!/permalink.php?story_fbid=161911057167517&id=100000389418351&notif_t=share_comment

ini adalah jwpn beliau . tq

Anonymous said...

erk.........

sana lah, jangan yg bukan2... said...

syook ar...
pemikiran yg mantop...

Anonymous said...

assalammualaikumWBT^-^

hype.. just read your post for this one..i'm a female, and i think brotherUwais is correct.. yupe.. 100%. thanks for sharing your point.of.view. it widens my thoughts concerning female with hijab..

mayALLAHbless^.^

zahraa said...

salam...

saya penuntut di malaysia,tetapi jika saya ingin menyertai markaz lughah di jordan boleh ke? bagaimana caranya?