Wednesday, January 19, 2011

saya nak jadi baik .

pop .

pop .

pop sound dari lappy menandakan ada warga yg mencari aku di kala kebosanan . di bottom screen tertera tab berkaler biru dan nombor 1[satu] dalam lingkaran merah.nama member itu aku baca perlahan.oh , die ke . apa kes orang malaya online lewat pagi begini?

*klik*

" salam , apa khabar orang di sana ?? sejak menjauh ni , dah tak layan orang melayu gamaknya "

" wsslm , baik aja . syukur . biasalah saudara . kuku yg diketip memang akan melupakan kulitnya ^^ "

" kau apa citer ? kt sana camna ? jambang janggut sudah panjang mana ? "

" kat sini langit biru tak bertiang , matahari kurang terang , sejuk pun dah sampai naik miang .. bla .. bla .. bla .. bla .. " semua jenis topik dikaut , dari iklim , politik , sukan , makanan , tandas , left-sided , dan segalanya . kemudian ..

" perlu ke jadi baik ? "

eh , dah kena angau apa pulak mamat ni . soalan pelik bagai . " aku kira , itu bukan pilihan "

" maksud kau ? " pantas . tidak tahu kenapa tiba2 tampak serius kut .

" perlu ke jadi jahat ? " soalan pendek memerlukan jawapan pendek . sekian . paradoxly , if you can't convince 'em confuse 'em :)

" aku ... aku takutlah . kau faham la aku punye keadaan . cakap memang senang , kau kenal la aku ni siapa kan .. bukannye betul sangat . buat baik sikit je member semua pakat 'boo' ! je . poyolah , bajetlah . aku xnak hilang kawan , kawan baik atau jahat ."

" kau ?? takut ? haha . komon la bro , memang aku kenal sangat kau . setakat terjun bangunan 2 tingkat apelah sangat kan . mana pergi semangat kau ? apa yg kau takut sebenarnya ?? "

" aku tak tau la nak bahasa sedap macam mana , tak de istilah yg tepat nk gambarkan 'takut' aku tu "

" frankly said , kau takut hilang kawan? " ke takut hilang makwe ? hehe

" itu pun ada jugak , entahlah . "

teringat satu kata keramat dari uwais al qarni ,
aku rela kehilangan teman dalam perjuangan , tetapi aku tidak pernah redha akan kehilangan teman seperjuangan.

" so , kau nk jaga hati diorg lah ? begitu ? "

" kalau boleh aku nak mcm tu . tapi , member aku ni alah .. kau paham paham la . aku punye lah jaga hati diorang , diorang pulak sikit punye kecil akal tu nak hormat dan jaga hati aku . kadang2 , jadi hot jugak!! "

" dan ? kau nak biar ? memberi sambil menderita ? "

" kau ada poison utk cure this for ever? " alahai bahasa .

" bergantung kepada engkau . nak jadi baik x ? "

" banyak je program agama yg organised by 'orang orang agama' di sini . under Persatuan Mahasiswa . usrah , ceramah dll . tapi ... mmm . kalau boleh aku tak mahu langsung aku dan orang lain tau . yang aku ni dulu budak sekolah agama . macam memalukan pulak . entah .. kadang2 aku sendiri tak kenal siapa diri aku . sekarang ni , borak2 ngan engkau memang la macam ada sedar diri sikit . tapi , bile jumpe member lama . dah all out . argh! " ceh , engkau ni . keluar tajuk keluar tajuk !

" kau tu pun tak jawab lagi soalan aku , perlu ke jadi baik ? "

" eh , kau ni . kau tu pun lari topik . apa yg kau faham tentang 'baik' ? "

" hormat orang , rajin solat , selalu baca quran , jaga pergaulan , tak couple and the sedeqah thingies . kan ? " betul la tu .

" so , kau rasa perlu x orang lain hormat kau ? jaga perasaan kau ? "

" memang la . tapi , mm .. easier said than done . "

" sebab tu aku ckp , jadi baik bukan pilihan . then ? "

" hablumminallah hablumminannas "

"ha ! tau pun . " berkat sekolah agama . alhamdulillah .

suku minit . sunyi . setengah minit ..

" camnilah , keep in tacing tacing . apa apa hal contact aku k . ada masalah jumpa ustaz ustazah , jumpe member2 yg baik. dan yg utama , jangan lupa pergantungan pada tuhan "

" ye2 , sekontang2 hati aku ni pun . ade la kut sedikit iman . tau la aku jaga diri . kau tu tegur orang mcm la baik sangat . kah kah kah "

" haha . sangat bagus ending ini . "

" k , terima kasih sahabat . sayunk kau ! muah muah . wek ! "

" haha . sama sama , sayunk juga . salam'aleykum "

" 'aleykumussalam "

offline . tab suci putih bertatah nama bertukar menjadi kelabu tanpa nyawa . menandakan , fb telah di log outkn .

sukarkah untuk jadi baik ?

ya , kerana kelelahan itu ditebus keriang riangan di akhirat .

nak jadi baik , perlu berkorban ?

ya , bukan setakat sahabat . kadang2 nyawa pun menjadi jadi hantaran .

tapi , betul ke ? 'baik' tu , perlu ?

kau suka orang yg baik , atau orang yg jahat ?

mm .. nantilah , tunggu masa sesuai .

jangan tunggu lama lama . izra'el tidak mahu menunggu

p/s : I beri you kata satu . kesedaran !! I beri you kata dua . antara kita yang tidak mahu sedar atau tiada yang mahu menyedarkan .

2 comments:

muhammad syafiq said...

tapi , betul ke ? 'baik' tu , perlu ?

kau suka orang yg baik , atau orang yg jahat ?

...mana mungkin soalan terjawab dengan soalan pak!.. hehe

(sedang guna lappy Aser Aspire 4741Z kepunyaan spe ntah.. haha)

miera said...

suka entri ni :D
moga semua berja jadi yg 'baik' :)