Friday, February 4, 2011

memilih milih 'sunnah' . gejala terkini ummat

" kembalilah kepada sunnah "

seloroh sahabat saya yang dari tadi pasang-telinga , sangkut juga rupanya perbincangan berkhasiat beberapa orang junior kat telinga dia . bukan isu mudah yg dibicara budak budak ni .

KHILAFAH ISLAMIAH ! pergh .

alhamdulillah . sejak timbul beberapa isu besar kebelakangan ini , topik bicara masyarakat sedikit terkesan . kronologi ini bermula dengan peperangan di Yaman , yg letusnya antara sunni dan syi'i . juga antara pengganas dan tentera . kemudian 'berjangkit' ke wilayah Sudan yg menyaksikan 'kebahagian dalam perpisahan' antara Sudan Utara dan Selatan . hasil mahsul Perjanjian Naivasha 2005 . selepas itu muncul Tunisia bersama demonstrasi dan protes besar besaran terhadap pemerintahan Presiden , En . Ben Ali dan first lady beliau setelah 23 tahun siri pasca ketidak-adilan ke atas mereka. dan yang terkini dan tersensasinya , Mesir menuruti bayangan jiran jiran mereka dengan melancarkan protes berterusan dan di luar otak jangkaan . tidak lain dan tidak juga bukan , semestinya menjatuhkan rejim diktator Hosni Mubarak yang dipetik sebagai 'Man of the Match' di samping 'orang orang' nya disusuli kenyataan pelbagai sumber yang sedap mahupun kurang sedap . terutama mufti Mesir merangkap orang lantikan En. Hosni yang menyebut , " rakyat mesir perlu kembali ke rumah mereka " . sekian .

Malaysia ? maaf , itu di luar topik .

selingan : isu di mesir bagaimana?

dah2 , masalah sudah selesai . pelajar Malaysia sudah sedia diuruskan . selamat pulang ke tanah air alhamdulillah - tamat -

[ ternyata sangat berkesan sebenarnya pembahagian negara teluk-kepingan-kek yg direncana arus sekularisme selepas kejatuhan benteng akhir khilafah Islamiah oleh kerajaan Turki Uthmaniyah - juga pernah di'hafal' di tingkatan 4 silabus Sejarah Dunia Islam]

Allah memberi yang terbaik , buat hamba2 Nya yang terbaik . ameen

*********************************************

kembali kepada tajuk cerita yang asal .

daripada masalah negara , kita turun melihat penyakit masyarakat . lepak , peleseran , couple , dadah , rempit .. ah ! berlambak .

turun lagi melihat penyakit keluarga . tidak amanah , curang , malas kerja , dayus , kayu tiga .. fuh! banyak jugak .

turun lagi melihat diri sendiri .

senang je . kalau kita kembali kepada sunnah segalanya mudah


sunnah itu bagaimana ?

menyebut sunnah , pastinya kita teringat nabi muhammad s.a.w

teringat nabi .
ada yang teringat janggutnya
.

" datang seorang ustaz jemputan utk beri 'talk' . sedikit pengisian utk maulidurrasul tahun ini . rasanya sudah setengah jam pelajar tidak dapat duduk dgn stabil di dalam surau itu . masing2 sudah mula buat haru , kitab catitan menjadi buku lukisan karikatur dan sebagainya. beberapa 'halaqah' dikenal pasti menjadi punca suara suara gelak ketawa yg hingar bingar kedengaran di luar surau . ustaz jemputan masih di luar , kebetulan terjumpa member lama . 'ustaz' juga ! beberapa minit kemudian , MC mengambil tempat memulakan kata harum melambung mengalukan 'ustaz popular' yang datang jauh itu "

ceramah bermula .

bermula dari personaliti , penampilan dan sebagainya dikupas teliti .dan dikenalpasti bahawa penampilan ustaz pagi maulid itu selari dengan yg terluah keluar dr pengisian ceramah.

tapi , di mana letak kelebihan 'janggut' itu jika dibandingkan dengan nilai komitmen dan patuh pada masa yang telah nabi tonjolkan ? ini adalah problem . ramai yang mengaku cinta nabi , janggutnya ada , serban dan jubah tiap masa . tapi tapi tapi kan , bukankah patuhi masa , etika berurusan dgn manusia itu dititik-ringan-kan oleh nabi kita ? tidak . ini adalah problem

teringat nabi .
ada yang teringat berselawat

ops , saya tahu . ini bakal menjadi sesuatu yang sensitif jika tidak kena cara bacaannya . turuti entry ini sehingga anda faham pendirian saya . saya akur , saya amatlah jahil jika dibanding ukurkan dengan anda semua .

mungkin lebih tepat saya fokuskan skala ini . majlis qasidah , majlis berselawat dan seangkatan dengannya . saya akui , program sebegini amat baik . seperti yang berlaku suatu ketika dahulu di Dimasq, Syria . para ulamak fikir bagaimana untuk menyatukan hati ummat dan menolak pemikiran sesat orang barat. Maka mereka sepakat untuk membanyakkan majlis-majlis Selawat dan Salam kepada baginda SAW di bandar Dimasq. Selepas daripada itu masyarakat mulai berubah sedikit demi sedikit dan kembali kepada manhaj Nabawi. Sekiranya kita nak berubah, kita mesti masuk melalui 'pintu' Nabi Muhammad SAW.

dan benar , memang lebih baik kita sibuk sibukkan diri dengan majlis selawat berbanding berbondong ke konsert sana sini . memetik kata Syeikh Ma'mun , imam Masjid Jami'ah Yarmouk " utk menikmati kelazatan Quran , telinga perlu dijauhkan dari mendengar muzik dan perut dihindari dari kekenyangan " begitu lebih kurang wall post sahabat saya di fb . moga Allah rahmati dia.

jadi . bagaimana dengan majlis selawat dan qasidah ini ? ada problem ?

ya .

menjadi sedikit gelisah dan gusar bila selawat dan pujian ke atas nabi ini adalah bait bait syair kosong tanpa meninggalkan kesan pun . ini adalah problem . lebih membimbangkan sebenarnya ialah 'sikap' . berselawat ingin merai dan ingat nabi tetapi merokok . ini adalah problem . mengajak orang ke majlis selawat tetapi awek keliling pinggang . ini adalah problem . berselawat tetapi merempit . ini adalah problem .

teringat nabi .
ada yang teringat isteri-isterinya


perlu ulas ke ?

apabila berpoligami itu dilihat sebagai 'sunnah yang dituntut' , mengatasi sunnah nabi yang adil sebagai suami . mengatasi sunnah nabi yang setia dan tegas agamanya .

ini adalah problem !

ini baru beberapa persoalan simple . aduh [ headshot ]

bagaimana dengan mu'ammalah kita bersama non-muslim ? sebagaimana hemahnya nabi menolak tawaran malaikat penjaga gunung untuk melempar gunung kepada penduduk tha'if yang memperlekeh nabi , melempar nabi sehingga luka teruk .

bagaimana dengan istiqamah kita dengan perjuangan ? sebagaimana mujahadahnya nabi menghadapi serangan berterusan kafir quraisy yang memulau keluarga baginda , mengkeji baginda . yang akhirnya membawa kepada penghijrahan nabi bersama sahabat ke madinah.

allah . [ headshot ]

p/s : 'kita' orang lebih suka memilih sesetengah ayat quran sahaja . yang memberi kesenangan kepadan 'kita' , 'kita' orang juga lebih minat memilih sesetengah sunnah nabi yang 'kita' punya kepentingan padanya - menurut hawa nafsu dan akal cetek kita semua .

No comments: