Saturday, October 22, 2011

emotican sedih . heh

*EDITED*

'tidak' diadaptasi dari coretan ruhi sahabat saya , tujuankusatu (kut)

peringatan : saya langsung tidak hingin bertanggungjawab jika anda hiba atau tersipu sipu mengesat air mata , kerana anda bakal disekang-mata-kan oleh satu satunya (mungkin?) entri yang penuh emosi dan menyentuh qolbu ini (mungkin juga?)








kata orang ,

unsur yang cantik menghasilkan karya seni yang cantik

filem yang best mesti ada pelakon yang cantik
lagu yang best mesti ada komposisi nota yang cantik
lukisan yang best mesti ada gabungan warna yang cantik
grafik yang best mesti ada effect yang cantik
design yang best mesti ada visual yang cantik
potret yang best mesti ada lakaran yang cantik

ironinya begitulah

dan sahabat yang best itu .. 

tapi ikhwah (err .. ) ,
bagaimana anda mendefinisikan 'best' dan 'cantik' itu ?

*krriiik* *krriiik* (wabak bunyi cengkerik pulak blog ni . haih)

kita tidak dapat menggambarkan rasa , emosi atau perasaan tanpa terlebih dahulu mengenali lawan kepada rasa , emosi dan perasaan itu.

ya,

untuk mengenali makna gembira , anda perlu tahu apa itu duka

untuk mengenali makna sihat , anda perlu tahu apa itu sakit

untuk mengenali makna cantik , anda perlu tahu apa itu hodoh

mudah bahasa ,
Dia tidaklah membiarkan emosi , perasaan dan hati ini dengan diciptakan dengan sia sia . bukankah kita dididik melalui kehidupan ? boleh jadi ini didikan langsung dari tuhan . ya , pembelajaran sepanjang hayat !!

Dia beri kita kesusahan , sedih dan sakit untuk ajar kita bersabar
Dia juga beri kita kesenangan , gembira dan sihat untuk ajar kita bersyukur

sifir yang mudah bukan ? dan kita memang jenis manusia yang suka memudah-mudahkan .

sebab itu kita gagal menjumpai kebahagiaan , sedang makna bahagia pun sukar untuk kita tafsirkan .

dan sahabat yang best itu ..


lawan kepada pertemuan pula adalah perpisahan


ia bermula dengan bibit bibit ta'arruf
kemudian disusuli pula bait bait irama ukhwah
diselang seli dengan hitam putih kehidupan dan warna warni perhubungan

kami tidak diikat dengan wang , 'cocoa barid' , falafel atau internet 16mbps (erk?) atau teh-O-ghazali campuran-'Tang oren'. bukan juga kerana skill menggelecek , ketepatan hantaran bola atau kecekapan menjaga gawang gol. ikatan kami lebih erat dari sekadar itu .. apakah itu .. oh

dan sahabat yang best itu ..

akan pergi meninggalkan kita semua

walaupun di hari hari akhirnya masih selambe membeli belah baju sejuk di amman dan boleh pula melayan movie KungFu Panda 2 (dengan sangat ruhi) juga menghabiskan air teh susu tepung bahagian saya


dan tidak perlu saya alihkan perhatian anda kepada kekotak merah dengan tanda 'X' dipenjuru atas kanan itu. heh. sedang pertemuan dan perpisahan itu umpama resepi rahsia , perlu diadun dan dirasa sendiri. baru kita sendiri akan sedari betapa hebat papan catur rekaan yang Maha Mengatur.


malamnya bagai rahib , dihiris dosa airmata
siangnya bagai singa , memerah keringat mencurah

semoga ketemu lagi akhi

tribute to akhi R dan akhi soghir A


" Sebarkanlah taaruf dan bermu'ayasyah sesama saudara semuslim, walau di setiap tempat,waktu..Jangan habiskan detik seharian kita, tanpa kita meluaskan mengikat silaturrahim sesama saudara kita..Biar orang xkenal kita, tapi Jangan biarkan diri kita xberkenalan dgn insan2 yg sering ada di sekeliling kita.. "

[ akhi R ]


" haha , perpisahan tu sedih . tapi pertemuan yang 
tidak dimanfaatkan tu lagi sedih kut .. kui3 .. huhu "

[ akhi soghir A ]


*speechless* 


[ akhi F ]




" dan tempat(negara) tidaklah menjadi alasan utk kita tidak menyebarkan syahadah ini...

semoga perjalananmu ke bumi yang baru diiringi lembayung rahmat Allah. 

moga dipertemukan lagi,kalau tak
dijalan yg mulia ini,di syurga
nanti. insyaAllah "

[ akhi M ]



" ... " 

[ K akhi ]


" semoga terus ruhi , basah dan qawiy "


[ akhi E ]


" tekanlah link ini "


[ akhi F I ]



ps : eh , cam tak tacing pun . hoh

8 comments:

Anonymous said...

mungkin tacing untuk orang yang sedang merasai situasi yang sama tapi tidak serupa T_T

rose at jordan said...

madu lebah hanya menjadi manis bila lebah2nya bekerja...

manisnya ukhuwah hanya bila ikhwah2nya bekerja...

moga Allah sambungkan hubungan ini hingga ke syurga...UTK!!!

abu uwais said...

anony : haruslah anda tacing . hua

rose : ayat itu ruhi , cuma macam tergantung . err , UTK ? utk ape ?






eh . ok fhm [ emotican menangis teresak esak ]

tepianmuara said...

Oh, pelajar Irbidkah?


Kalau boleh bertanya, siapa ya saudara?

abu uwais said...

tepian : err , saya pelajar irbid





[ ... ]

Farisul Islam said...

aku hairan dimana letaknya ukhwah kalau bukan dipertemuan dan perpisahan.
tapi ingatlah pertemuan itu seronoknya, dan perpisahan itu peritnya. :(

abu uwais said...

Islam : akhi A tidak lagi berada di sini utk menakung air matamu , menangislah di bahuku kerna engkau masih ada aku .

ewah !

Anonymous said...

hehe..akhi.sedih ana bace..mantop!